Dawno nie pisałem a trzeba by coś skrobnąć.
Tak więc aktualny stan hodowli to:
Acanthomenexenus polyacanthus para imago i masa jaj, a dziś ku mojemu zaskoczniu dołączyły do nich 3 młode L1, wyklute po około 2 miesiącach inkubacji.
Achrioptera fallax 24jaja - jakoś nie śpieszy im się z kluciem. W drodze kolejne 30szt bo mam obawy że nic ze starych nie wyjdzie.
Brasidas foveolatus początki inkubacji 30jaj.
Creoxylus spinosus samiec imago, przepiękny gatunek

, teraz czekam na samice, która jest jeszcze subimago. Do tego 7 samców od L5 do subimago.
Diapherodes venustula chyba trzeba porzegnać się z gatunkiem. 30jaj i ani słychu ani dychu o młodych.
Epidares nolimatangere parka imago?, plus parka subimago? i samiec presub imago? U tych pieronów strasznie trudno wiek okiełznać xD.
Eurycantha calcarata jakimś cudem udało się rozesłać jaja i młode. Została stara para i parka L4 i znowy nazbierało sie około 50jaj.
Eurycantha coriacea parka i samica imago - wspaniały nowy gatunek, o którym jeszcze nie wspominałem, z czeskiej hodowli. Ich jajeczka zchodzą jak ciepłe bułeczki
Hermarchus leytensis 35jaj i 3 wyklute nimfy, które niestety padły. Jeżyna im nie odpowiadała. Następnym osobnikom podam inny rodzaj jeżyny i dziurawiec.
Heteropteryx dilatata nadal 2 piarki imago - oby żyły wiecznie. 30jaj w inkubacji - już 7-8miesięcy. Reszta jaj została rozesłana po świecie.
Hypocyrtus scythrus z różnych powodów zostały tylko 2 parki L5 tego gatunku.
Lonchodes amaurops kolejny gatunek z Czech, nowość w hodowli. Obecnie 4 parki i szt L3, ale populacja zostanie nieco zredukowana. Jeden z samców już imago - piękne kolorki.
Mearnsiana bullosa coś czuje że będzie powtórka z zagranicznych wymian. 4samce L3 i samica L4, reszta (5szt) L2.
Mnesilochus mindanaense inkubacja 9jaj.
Necroscia annulipes 8samców imago i samiczka subimago.
Neophasma subapterum 5parek od L4 do subimago.
Onchestus rentzi blisko 40 jaj w inkubacji.
Orthomeria sp. Pandora kolejny nowiutki gatunek z Filipin tym razem - trzymajcie kciuki co by się wykluły.
Peruphasma schultei parka i samica imago + 10jaj.
Phanocloidea nodlusa wybrałem mniejsze zło i gatunek poleciał na wymianę, tak więc koniec z nim w hodowli. Może kiedyś wróci bo naprawdę piękny.
Pharnacia cantori była para L2 i samiec L2 ale samiczka padła. Zostały 2 samce L2 na dniach L3. Znowu koniec gatunku w hodowli, a takie łądne taje z nich były
Phylium siccifolum wielki sukces parka L4, parka L5 i subimago też parka
Pylaemenes guangxiensis 15 samiczek L1
Ramulus nematodes [BLUE] 2pary imago i masa jaj - część poleci na wymianę.
Spinohirasea bengalensis para imago i 2 samce imago, do tego samiec subimago, samiczka L3 i samiec L4.
Sungaya inexpectato [LOWLAND] część jaj u profesora wzamian za samca Trachythoraxa, obecnie 18jaj w inkubacji.
Sungaya inexpectato samica imago i masa jaj.
Trachythorax maculicollis para imago - kopuluje, czekam na jaja, para presub - subimago i około 12szt L3-4
Xylica oedematosa niestety samce padły, zostały 2 samice - jedna imago, czekamy na jaja - może będzie partenogeneza.
Te gatunki opuściły hodowlę bez powrotnie:
Asceles sp. Ban Salok rozmnożony 4 lub 5 krotnie.
Orxines semperi rozmnożony 2 krotnie.
Oxyartes honestus albo coś z jajami było nie tak, albo zawaliłem inkubacje. Po raz kolejny żegnam się z gatunkiem.
Phyllium westwoodi jaja nie przetrwały podróży z Tajlandii. I hate Phyllium.
Stilpnochlora couloniana jeszcze cieplutkie odebrane dzisiaj o 12

, pierwszy i mam nadzieję nie ostatni prostoskrzydły w hodowli.
Archispirostreptus gigas wspaniała 7 przeszłą u mnie pierwszą wylinkę. Nieco większe niż ostatnio, ale i tak daleko im do tych gigantów
Dendrostreptus macracanthus żrą i nic nie robią
Spirostreptidae spec. jak koledzy wyżej xD
Telodeinopus sp. India tutaj podobnie z tym że ost. liniały
Tachypodoiulus niger jaja szlak trafił, a dokłądniej pleśń, a szkoda ich.
Scolopendra cingulata zupełnie nowy gatunek wijka w hodowli, a dokłądniej parecznik, spory agresor i sprinter w świecie moich owadów. Czyli powrót zwierząt - jakby nie było - jadowitych do hodowli.
Lepidodactylus lugubris samiczki lada dzień złożą jaja.
Norops (Anolis) sagrei u nich cisza, jedzą, linieją i tyle

No to opisałem wszystko.
Troszkę się zmieniło, troszkę pozostało bez zmian.
W drodze do hodowli jesze 2 gatunki. Jakie? narazie nie zdradzę, powiem tylko, że jedne z nich już był ale nie wyszło z nim. Tym razem nie odpuszczę

To by było na tyle.